Invitec Logo
Langerode 17
3460 Bekkevoort
016/88.55.51

VENTILATIE

De luchtkwaliteit in je woning is belangrijk voor je comfort en je gezondheid

Je kan het amper onderschatten. De luchtkwaliteit in je woning is meer dan ooit belangrijk voor je comfort en je gezondheid. De kwaliteit van de lucht waarin je woont is niet zichtbaar maar wel meetbaar. Het is verbazingwekkend hoe snel de zuiverheid van de lucht afneemt en vochtigheid toeneemt wanneer geen actieve verluchting aanwezig is.
Ventileren via ramen of deuren helpt zeker om de luchtkwaliteit te verbeteren maar vervangt geenszins een ventilatiesysteem. Na sluiten van de ramen is de frisse lucht na 25 minuten weer verdwenen en krijg je weer ophoping van vocht en vervuilende stoffen.
Je lichaam reageert constant op de kwaliteit van lucht die je ademt. In een ruimte die constant wordt gezuiverd voel je je automatisch beter in je vel. Je ventilatiesysteem is als het ware de stille bewaker van je behagelijkheid.
Mechanische ventilatie zorgt er dus voor dat er constant verse lucht in je woning aanwezig is. Meer nog, het zorgt ervoor dat tijdens eender welk tijdstip van het jaar je in een gezond klimaat kan functioneren. Het mooie is dat je hiervoor niets hoeft te doen. De ventilatie regelt dit volledig autonoom voor jou. Door de aanwezigheid van een CO2- of een vochtigheidssensor zal het ventilatiesysteem automatisch zijn debiet aan verse lucht aanpassen.
Zoals lucht onzichtbaar is moet het systeem ook geruisloos zijn. Het transport van lucht doorheen je woning mag geen storend effect veroorzaken. Om het gewenste resultaat met zekerheid te bereiken is het belangrijk dat het voorontwerp en de installatie deskundig en correct wordt uitgevoerd. Dit vergt de noodzakelijke know how en ervaring.
Onze jarenlang ervaring is de solide basis voor een performant ventilatiesysteem.
Een ventilatie voor jouw woning?
Vraag je offerte

Soorten ventilatiesystemen

Er bestaan 2 belangrijke ventilatietypes: ventilatie type C en type D.
Wat de beste keuze is voor jouw woning hangt af van je wensen, je woning en je budget. 

Ventilatie type C

Type C bestaat uit een combinatie van raamroosters en een extractieventilator. De raamroosters zijn meestal zelfregulerend en worden bovenaan in het raam ingebouwd. De roosters laten toe om verse lucht in de woning te brengen.

De ventilator zorgt ervoor dat verse lucht wordt aangezogen en verbruikte lucht wordt afgevoerd. Deze extractieventilator beschikt over verschillende uitgangen. Elke uitgang staat door een kanaal in verbinding met een ruimte in je woning. Deze kanalen kunnen in opbouw of in de chape worden voorzien. 

De ventilator zal via het kanalennetwerk de verse lucht via de raamroosters aanzuigen. De frisse lucht spoelt doorheen je hele woning. Via het kanalennetwerk wordt de verbruikte lucht aangezogen en weer naar buiten afgevoerd. 

Dit type van ventilatie wordt meestal uitgebreid met CO2- en vochtigheidssensoren. Dit laat toe om snel te reageren wanneer je bijvoorbeeld in je badkamer doucht en meer vocht moet afvoeren. Een vraaggestuurde ventilatie heeft een belangrijke gunstige invloed op de energie-efficiëntie van je woning.

Eigenschappen ventilatie type C

eenvoudig in gebruik
eenvoudigere installatie
minder kanalisatie nodig
goedkoper

Graag een offerte voor jouw ventilatie type C?

Vraag je offerte

Ventilatie type D

Ventilatie Type D maakt gebruik van ventilatietoestellen met warmterecuperatie. Dit gebeurt door een warmtewisselaar die in het ventilatietoestel is ingebouwd. De warmtewisselaar recupereert zoveel mogelijk energie van de verbruikte lucht die wordt afgevoerd. De verse lucht passeert via dezelfde wisselaar en hergebruikt deze energie. Hierdoor wordt de verse lucht deels voorverwarmd alvorens deze in de woning wordt ingeblazen. Dit vermijdt dat er tijdens de wintermaanden koude lucht wordt binnengebracht. Daarom heeft het rendement van je ventilatietoestel een belangrijke invloed op de energie-efficiëntie van je woning. 

De debieten van de toevoerlucht worden berekend per kamer. De toevoer van verse lucht gebeurt grotendeels in de droge ruimten (leefruimte, slaapkamers, bureau, …). Een groot deel van de verbruikte lucht wordt afgevoerd via de natte ruimten (badkamer, wc, keuken, berging,…). Het debiet van de toevoer- afvoerlucht moet steeds in balans zijn. 

Het transport van de lucht gebeurt via een kanalennetwerk in de chape of in opbouw in bijvoorbeeld verlaagde plafonds. 

De filters in het ventilatietoestel zorgen voor de zuivering van de lucht. Je toestel kan uitgebreid worden met CO2- en vochtigheidssensoren. Dit zal de performantie van je ventilatie sterk bevorderen.

Type D ventilatie vraagt een degelijke voorstudie en een deskundige installatie. Graag helpt Invitec je deze garantie te bieden.

Eigenschappen ventilatie type D

eenvoudig in gebruik
jaarlijks onderhoud nodig
hogere energie-efficiëntie
Meer ruimte nodig in technisch lokaal
Vraag je offerte

Wil je een ooferte voor een ventilatie type D?

Langerode 17
3460 Bekkevoort
016/88.55.51
info@invitec.be
www.invitec.be
Gecertificeerd koeltechnisch bedrijf
ENREF 00384
BE 0500.603.736
Ma. 
09:00u - 17:00u
Di.
09:00u - 17:00u
Wo.
09:00u - 17:00u
Do.
09:00u - 17:00u
Vr.
09:00u - 17:00u
Za.
Gesloten
Zo.
Gesloten
Zon- en feestdagen gesloten